700 000 души в света ежегодно умират от антимикробна резистентост, броят

...
700 000 души в света ежегодно умират от антимикробна резистентост, броят
Коментари Харесай

СЗО България: Взимането на антибиотици е неправилно

700 000 души в света годишно умират от антимикробна резистентост, броят на смъртните случаи в Европейския съюз е близо 25 000. Това заяви представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила.

До 24 ноември се отбелязва Световната седмица за осведомеността за антимикробна устойчивост.

Неправилната приложимост на антимикробни медикаменти е главният фактор за развиване на устойчиви на лекарства патогенни организми, сподели още Сила.

Неправомерно и прекалено се използват антибиотици. Около това се сплотиха Скендер Сила, основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Основен проблем в лечебните заведения е лекуването с най-евтините антибиотици, сподели Кунчев и акцентира, че това би довело да поява на устойчивост измежду пациентите. Не отхвърляме използването им, те имат своето място, само че не може да се лекува единствено с тях, сподели още той. 

Ангел Кунчев е безапелационен, че антибиотиците би трябвало да се пият единствено по лекарско наставление. 

По думите на проф. Сербезова през последните дни се следи свръх приложимост на антибиотици:  

„ Всеки втори с хронично заболяване приема погрешно медикаментите си, само че такива събитие се следят и при приема на антибиотици... Не би трябвало да се взема антибиотик, постановен на различен. Трябва използването да е виновна “. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР